wtorek, 16 sierpnia 2016

SCHAB POD BESZAMELEM

Schab można marynować, piec, dusić, smażyć i wędzić. Schab zapiekany z sosem beszamelowym najlepiej podać z dodatkiem zielonej jarzynki - szparagów, fasolki lub brokułów.

SKŁADNIKI:
1 kg schabu bez kości
1 cebula
1 ząbek czosnku
majeranek
sól,  pieprz
1/2 kostki rosołowej lub 1 szklanka rosołu
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Mięso natrzeć solą, majerankiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Włożyć do foliowej torebki do pieczenia. Wlać szklankę rosołu lub 1/2 kostki rosołowej i szklankę wrzątku oraz 1 cebulę pokrojoną na ćwiartki. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos beszamelowy: z masła i mąki przygotować zasmażkę, stopniowo dodać zimne mleko i mieszając zagotować, doprawić, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Lekko przestudzone mięso pokroić na plastry, ułożyć w formie do zapiekania. Na mięso wyłożyć sos. Wstawić do piekarnika na ok 15 minut w temperaturze 175 stopni C. Podawać z ziemniakami z wody i ugotowanymi warzywami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print