Pierogi w kolejnej odsłonie - ze szpinakiem i serkiem ricotta.
SKŁADNIKI:
ciasto:
1 kg mąki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
nadzienie:
1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 serek ricotta
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać szpinak, odparować i zdjąć z gazu. Dodać serek i doprawić.
Mleko z wodą podgrzać. Mąki wymieszać, dodać sól i olej, stopniowo dodawać gorący płyn, wyrabiając ciasto. Ciasto rozwałkować,wycinać kółka, na każde kółko nakładać łyżeczką farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Ugotowane pierogi najlepiej podawać z sosem z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz