poniedziałek, 30 marca 2015

MAZUREK CZEKOLADOWY 2

Mazurek czekoladowy, czyli kruche ciasto czekoladowe z czekoladowym nadzieniem i czekoladowymi cukierkami :)

SKŁADNIKI:
ciasto:
1 1/3 szklanki maki
160 g masła
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
masa:
200 ml śmietany 30%
2 tabliczki czekolady deserowej
2 łyżki masła
20 ml likieru amaretto
czekoladowe draże
dżem porzeczkowy
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok. 1 godziny). Ciastem wylepić formę, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni C i wystudzić.
Zagotować śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Dodać masło i likier. Wystudzić. Na cieście rozsmarować dżem, następnie wyłożyć masę czekoladową. Gdy nieco zgęstnieje, udekorować drażami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print