poniedziałek, 16 marca 2015

CYTRYNÓWKA

Kolejny alkohol na bazie cytryn i spirytusu, to cytrynówka. Również prosty w wykonaniu ale mocniejszy niż krem, czy likier.

SKŁADNIKI:
4-5 cytryn ekologicznych
1/4 l spirytusu
1 szklanka niegazowanej wodymineralnej
1/2 szklanki cukru
Cytryny wyszorować i wytrzeć. Nożykiem ściąć żółtą skórkę. Do słoja wlać spirytus i wrzucić skórki, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 5 dni.
Cytryny obrać  z białego miąższu. Pokroić w plasterki i przełożyć do drugiego dużego słoja, zasypać cukrem, zakręcić i odstawić na 4-5 dni. Cytryny przecisnąć przez gazę. Do płynu dolać wodę i spirytus znad skórek.Wymieszać i odstawić na 14 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print