Krem cytrynowy, to również alkoholowy napój na bazie cytryn, również na podstawie przepisu z kuchni pod wulkanem, troszkę delikatniejszy w smaku ze względu na dodatek mleka, równie szybki w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
4-5 cytryn ekologicznych
1/2 l spirytusu
1/2 l mleka (3,2%)
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka cukru
Cytryny wyszorować i wytrzeć. Nożykiem ściąć żółtą skórkę. Do słoja wlać
spirytus i wrzucić skórki, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 10
dni. Mleko zagotować z cukrem, dodać mleko skondensowane. Gotować na małym ogniu, bez wrzenia przez 15 minut, ostudzić. Ostudzone mleko połączyć z przefiltrowanym spirytusem. Wlać do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz