niedziela, 13 lipca 2014

SCHAB DUSZONY

Schab daje bardzo dużo możliwości przygotowania i chyba zawsze wychodzi :)

SKŁADNIKI:
1 kg schabu środkowego
3 dag masła
2 cebule
2 łyżki wody
tymianek
2 ząbki czosnku
liść laurowy
sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć. Czosnek wycisnąć, rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli i tymiankiem. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. W garnku rozgrzać tłuszcz i obrumienić mięso. Dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, wrzącą wodę, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Co jakiś czas obracać. Podawać z makaronem, ziemniakami, jarzynką i sosem z pieczenia. Można też zamiast wody dodać białe wytrawne wino.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print