Na upalne dni polecam słodko-kwaśne ciasto z kokosową pianką.
SKŁADNIKI:
2 jajka
1/2 kostki masła
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
30 dag czerwonej porzeczki
konfitura porzeczkowa (3-4 łyżki)
2 białka
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka octu
1 szklanka cukru
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Oddzielić żółtka od białek. Dodać żółtka do masła i dalej ucierając dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą. Wymyte i odszypułkowane porzeczki wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypując cukier i ocet. Pod koniec ubijania dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Pianę ostrożnie wyłożyć na porzeczki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok.30 minut w temperaturze 175 stopni C.
Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty