Naleśniki, a właściwie krokiety z kaszą gryczaną, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do barszczu.
SKŁADNIKI:
naleśniki:
3-4 szklanki mąk
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Składniki
zmiksować. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię i smażyć
naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.
nadzienie:
1 torebka kaszy gryczanej
2 dag suszonych grzybów
1 jajko na twardo
1 cebula
1 łyżka masła
2 jajka surowe
sól, pieprz
bułka tarta
Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać. Kaszę ugotować na osolonym wywarze z grzybów. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane jajko, grzyby i kaszę, wymieszać, wbić 1 surowe jajko i doprawić.
Na naleśniki nałożyć farsz, zwinąć w ruloniki. Obtoczyć w
roztrzepanym jajku i bułce tartej . Obsmażyć ze
wszystkich stron na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz