poniedziałek, 28 lipca 2014

CIASTO JAGODOWE Z KRUSZONKĄ

W tym roku na brak jagód nie można narzekać. Warto je wykorzystać do ciasta z kokosową kruszonką.

SKŁADNIKI:
3/4 kostki margaryny (np. Kasi)
3/4 kostki masła
2 szklanki cukru
6 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
30 dag jagód
2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mleczka kokosowego
Utrzeć margarynę z 1 szklanką cukru,dodać skórkę z cytryny, mąkę z proszkiem i 5 jajek.Wymieszać delikatnie ze szklanką jagód. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na ok.20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Na podpieczone ciasto wyłożyć pozostałe jagody i polać je mleczkiem kokosowym. Z masła, pozostałego cukru , jajka i wiórków zrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Wstawić  ponownie do piekarnika na ok.25 minut (do zrumienienia kruszonki) w temperaturze 170 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print