poniedziałek, 30 czerwca 2014

SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

Sernik truskawkowy na zimno można przygotować w sezonie truskawkowym ze świeżych truskawek, a poza sezonem z mrożonych.

SKŁADNIKI:
5 dag masła
20 dag biszkoptów, herbatników lub ciastek digestive
25 dag serka waniliowego homo
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
200 ml śmietany 30%
1/2 kg truskawek
Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować. Masło roztopić. Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem. Tortownicę (śr.21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć masą ciasteczkową i odstawić do lodówki. Żelatynę wymieszać z sokiem z cytryny i 2 łyżkami wrzątku. Podgrzać do rozpuszczenia (np.w mikrofalówce) i połączyć z musem truskawkowym. Zmiksować, dodać serek i cukier. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy truskawkowej i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print