Deser ten można przygotować z owocami jagodowymi: malinami, jagodami, borówkami amerykańskimi, jeżyną, truskawkami lub drylowanymi wiśniami.
SKŁADNIKI:
budyń (waniliowy lub malinowy) z cukrem
1/2 l mleka
1/2 l śmietany kremówki (30%)
25 dag serka mascarpone
10 dag ciastek zbożowych typu digestive
10 dag owoców
1 lampka białego półsłodkiego wina
4-5 łyżki cukru pudru
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wlać na dno pucharków. Ciasteczka pokruszyć i wyłożyć na budyń. Polać winem. Śmietankę ubić. Dodać cukier. 2/3 śmietanki połączyć delikatnie z serkiem mascarpone. Wyłożyć na ciastka. Na tej warstwie ułożyć owoce (odłożyć kilka do dekoracji). Ozdobić bitą śmietaną i owocami. Schłodzić.
pysznie wygląda, lubię takie desery
OdpowiedzUsuń