czwartek, 26 czerwca 2014

KURCZAK BŁYSKAWICZNY

Smak kurczaka błyskawicznego, duszonego, można urozmaicić dodając pieczarki zamiast pomidorów lub dodając wino.

SKŁADNIKI:
1 sprawiony kurczak ok.1,5 kg
1 cebula
1 puszka / karton pomidorów krojonych bez skóry
5 dag masła lub margaryny
2-3 łyżeczki tymianku
1 liść laurowy
sól, pieprz
Kurczaka podzielić na części:2 udka, każde na pół, 2 skrzydełka, 2 piersi, każda na pół. Mięso obsmażyć na maśle na złoty kolor ze wszystkich stron i przełożyć do garnka. Dodać posiekaną cebulę, liść laurowy, tymianek i pomidory. Przyprawić. Można dodać wino i/lub 25 dag pokrojonych w plasterki pieczarek. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut ( w szybkowarze 15 minut). Podawać z ryżem lub ziemniakami i sałatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print