sobota, 31 maja 2014

KOTLETY SCHABOWE Z OSTRYM SOSEM

Proponuję kolejną odmianę dla panierowanych kotletów schabowych:

SKŁADNIKI:
4 kotlety schabowe
1/2 cebuli
2 łyżki stołowe octu winnego
3 korniszony
1łyżka ostrej musztardy
1 szklanka wody
tymianek
liść laurowy
sól, pieprz
3 dag masła/margaryny
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć kotlety z obu stron. Zdjąć kotlety z patelni i przygotować sos: cebulę posiekać i obsmażyć na złoty kolor na patelni, na której smażyły się kotlety. Zalać je octem i gotować 1-2 minuty na silnym ogniu. Dodać wodę, przyprawy i włożyć kotlety. Dusić na małym ogniu przez ok. pół godziny. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w plasterki korniszony. Kotlety wyjąć, posmarować z obu stron musztardą i ponownie włożyć do sosu i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print