wtorek, 27 maja 2014

NALEŚNIKI Z SZYNKĄ

Naleśniki, to wspaniała baza do wielu dań. Zawsze można wymyślić jakieś ciekawe nadzienie.

SKŁADNIKI:
naleśniki:
3-4 szklanki mąk
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
zioła prowansalskie
Składniki zmiksować. Ciasto wylewać chochelką na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.
nadzienie:
10 plasterków szynki
5 plasterków sera żółtego
suszone pomidory
szpinak (może być mrożony)
1-2 ząbki czosnku
oliwa
5 dag masła
jajko
bułka tarta
sól
zioła prowansalskie
Na oliwie zeszklić posiekany czosnek, dodać szpinak i chwilę poddusić. Posolić.
Na każdym naleśniku ułożyć plasterek szynki, 1/2 plasterka sera, kilka pomidorów i szpinak. Naleśniki składać w ruloniki. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z ziołami. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.


2 komentarze:

Print