wtorek, 25 marca 2014

KURCZAK W WINIE

Z wyglądu i smaku przypomina królika, ale jest tańszy w wykonaniu.

SKŁADNIKI:
1 kurczak
5 dag boczku wędzonego
1 cebula
10 dag pieczarek
10 ml śmietany 18%
szklanka czerwonego wytrawnego wina
tymianek
2 łyżki mąki
5 dag masła
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Kurczaka umyć i pokroić na kawałki. W garnku rozpuścić masło i obsmażyć kurczaka. Dodać posiekaną cebulę, tymianek, sól, pieprz, posypać mąką i zalać winem. Jeżeli wino nie przykrywa mięsa, to należy uzupełnić je wodą. Dusić pod przykryciem 1 godzinę. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Pieczarki umyć i wrzucić do garnka z sokiem z cytryny i 1/2 łyżeczki soli i gotować ok. 5 minut. W połowie duszenia do kurczaka dodać boczek i pieczarki. Gdy mięso będzie miękkie - wyjąć je z garnka. Powstały sos gotować na mocnym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut, aby go "zredukować". Dodać śmietanę, doprawić i włożyć mięso. Zagotować. Podawać z ziemniakami puree i surówkami.


2 komentarze:

Print