niedziela, 9 marca 2014

CIASTKA CYNAMONOWE

Cynamonowe ciastka, właściwie bułeczki, są wyjątkowo aromatyczne i mają pyszne nadzienie. Powstały wg przepisu ze strony kwestia smaku. Ciasto było zbyt rzadkie, więc jest więcej mąki, niż w oryginale.

SKŁADNIKI:
ciasto:
5 szklanek mąki
1 saszetka drożdży instant
1 szklanka mleka
1/3  masła
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 jajka 
nadzienie:
3/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mąki
1 łyżka cynamonu w proszku
1/2 szklanki masła
1 łyżka śmietany 18%
glazura z cukru pudru 
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
Mąkę wymieszać z drożdżami. W garnku podgrzać mleko, masło, cukier i sól, do czasu aż masło prawie całkowicie się roztopi. Wlać powstałą masę do mąki, wymieszać. Miksując dodać jajka, wyrabiać przez około 3 do 5 minut.  Przykryć  i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie: do miski wsypać brązowy cukier, mąkę i cynamon, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem na malutkie kawałeczki i odstawić.
Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posypać nadzieniem, zwinąć w wałek i skleić końce. Pokroić w poprzek na 10 równych plastrów. Ułożyć je w wysmarowanej masłem formie o wymiarach 33 x 23 i wysokości 5 cm. Przykryć luźno folią i odstawić do wyrośnięcia.
Wierzch ciasta posmarować śmietaną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 stopniach przez 20 - 30 minut na złoty kolor. Wyjąć i posmarować glazurą z cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print