Cynamonowe ciastka, właściwie bułeczki, są wyjątkowo aromatyczne i mają pyszne nadzienie. Powstały wg przepisu ze strony kwestia smaku. Ciasto było zbyt rzadkie, więc jest więcej mąki, niż w oryginale.
SKŁADNIKI:
ciasto:
5 szklanek mąki
1 saszetka drożdży instant
1 szklanka mleka
1/3 masła
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
nadzienie:
3/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mąki
1 łyżka cynamonu w proszku
1/2 szklanki masła
1 łyżka śmietany 18%
glazura z cukru pudru
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
Mąkę wymieszać z
drożdżami. W garnku podgrzać mleko, masło,
cukier i sól, do czasu aż masło prawie całkowicie się roztopi. Wlać powstałą masę do mąki, wymieszać. Miksując dodać jajka, wyrabiać przez około 3 do 5 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie: do miski wsypać brązowy
cukier, mąkę i cynamon, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem na
malutkie kawałeczki i odstawić.
Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posypać nadzieniem, zwinąć w wałek i skleić końce.
Pokroić w poprzek na 10 równych plastrów. Ułożyć je w wysmarowanej
masłem formie o wymiarach 33 x 23 i wysokości 5 cm. Przykryć luźno
folią i odstawić do wyrośnięcia.
Wierzch ciasta posmarować
śmietaną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 stopniach przez
20 - 30 minut na złoty kolor. Wyjąć i posmarować glazurą z
cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz