Bułeczki są dobre zaraz po upieczeniu, można je zjeść drugiego dnia na śniadanie.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
4 łyżki cukru
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 jajko
1 budyń śmietankowy lu waniliowy + 2 szklanki mleka
wiśnie w cukrze
Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn. Gdy podwoi objętość dodać go wraz z pozostałym mlekiem, olejem, cukrem i jajkiem do mąki. Wyrobić ciasto, przykryć,odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ugotować budyń zgodnie z przepisem. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na krążkach nakładać łyżeczkę budyniu i 2-3 odsączone wiśnie, formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować mlekiem i piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz