Tarta cytrynowa jest jednocześnie kwaśna i słodka, a nawet bardzo słodka. Jest dobra zaraz po upieczeniu, ale również następnego dnia.
SKŁADNIKI:
1 1/3 szklanki mąki
10 dag masła lub margaryny
szczypta soli
łyżeczka cukru
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka oleju
1-2 łyżki wody
1 jajko
1 szklanka cukru
5 dag masła do masy
2 białka
1/3 szklanki cukru
Z mąki, masła, soli, 1 łyżeczki cukru, łyżki oleju i 1-2 łyżek wody oraz skórki startej z 1/2 cytryny zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Masło utrzeć z cukrem, dodać so z cytryny, pozostałą skórkę i jajko. Ciastem wylepić formę na tartę. Nakłuć widelcem i wstawić na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 205 stopni C. Wyjąć podpieczoną tartę i wyłożyć na nią masę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni C. Z białek i szczypty soli ubić pianę, dodać cukier. Pianę wyłożyć na tartę. Piec ok.15 minut w temperaturze 150 stopni C, aż piana się zrumieni i będzie sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz