Kaczkę należy piec wolno, na niezbyt dużym ogniu, a wytapiający się tłuszcz trzeba na bieżąco zlewać, aby mięso nie było suche i twarde.
SKŁADNIKI:
piersi kaczki ze skórą
majeranek
sól, pieprz
4 jabłka (np.szara reneta)
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej na noc). Mięso ułożyć w brytfannie, skórą do góry i piec w piekarniku w temperaturze 165 stopni C przez 30 minut. Po tym czasie zlać tłuszcz, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 30 minut. Ponownie zlać tłuszcz. Skórę ponacinać ostrym nożem, uważając, żeby nie przeciąć mięsa. Piec kolejne 30 minut. Zlać tłuszcz, obrócić piersi. Piec ponownie 30 minut i znowu odlać tłuszcz. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, posypać majerankiem i 1 łyżeczką cukru. Podlać niewielką ilością wody i 2 łyżkami tłuszczu spod kaczki i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Jabłka przełożyć do brytfanny z kaczką. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim kaczkę na ok.10 minut. Pokroić i podawać. W sumie kaczkę pieczemy ok.2,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz