wtorek, 7 stycznia 2014

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Łososia w cieście francuskim można podać na ciepło jako samodzielne danie, albo jako przystawkę na zimno.
SKŁADNIKI:
surowy płat łososia
1/2 opakowania szpinaku mrożonego lub surowego w liściach
2-3 ząbki czosnku
20 dag tartej mozarelli
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz
1/2 cytryny
oliwa do smażenia
1 jajko
Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Upiec na blaszce, grilując w temperaturze 200 stopni C przez ok.15 minut. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak, poddusić, doprawić solą i pieprzem. Rozwinąć ciasto. Jedną połowę ukośnie ponacinać. Na drugiej połowie ułożyć łososia (bez skóry), ser i szpinak. Zawinąć ciasto i zalepić brzegi. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok.20 minut w temperaturze 220 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print