środa, 18 grudnia 2013

ROLADA MAKOWA Z BRZOSKWINIĄ

Polecam prostą, chociaż bardzo efektowną roladę na lekkim biszkopcie makowym na różne okazje, również na Boże Narodzenie. Rolada będzie lżejsza, jeżeli zamiast masy budyniowej użyjemy bitej śmietany, trzeba tylko pamiętać, żeby do śmietany dodać żelatynę albo śmietan-fix.

SKŁADNIKI:
3 - 4 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maku
krem:
budyń waniliowy
kostka masła
1 1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
brzoskwinie z puszki
Ubić białka. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, następnie mąkę i mak i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować ciasto i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż ciasto nabierze koloru słomy. Ciasto natychmiast wyjąć z piekarnika, posypać cukrem i przykryć wilgotną ściereczką. Ciasto zdjąć z blachy, odwracając spodem do góry. Papier lekko zwilżyć i usunąć z ciasta. Ciasto zrolować razem ze ścierką i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie rozwinąć i usunąć ścierkę.
Budyń ugotować na mleku, posłodzić i ostudzić. Masło utrzeć mikserem, ucierając stopniowo dodawać budyń. 4 połówki brzoskwini pokroić w paseczki. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Roladę ponownie zwinąć. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić (najlepiej kilka godzin) w lodówce. Przed podaniem zdjąć folię i udekorować ciasto bitą śmietaną i brzoskwiniami.


1 komentarz:

  1. Mam identyczny przepis z książeczki poradnika domowego. Rolada wyszła bardzo smaczna, choć obawiałam się czy ciasto białkowe będzie się dobrze odklejać od pergaminu, ale wszystko było okey.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Print