niedziela, 15 grudnia 2013

TORCIK CYTRYNOWY

Tortu tego nie można zjeść za dużo, ponieważ jest bardzo aromatyczny - specjalnie dla wielbicieli owoców cytrusowych. Cisto, to zwykły biszkopt, przepis na masę cytrynową  z książki "Moje wypieki".

SKŁADNIKI:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa cytrynowa:
1 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
sok i skórka otarta z 2 cytryn
1 kostka masła
Białka ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, żółtka i mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do małej tortownicy ( dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec 30-40 minut w temperaturze 160 stopni C. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Blaty nasączyć pączem ( 1 szklanka wody z sokiem z cytryny i alkoholem). Przygotować krem. Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem. 1/2 szklanki mleka zmiksować z jajkami i mąką. Dodać skórkę z cytryny. Masę jajeczną wlać do gorącego mleka i mieszając ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Masę zmiksować z sokiem cytrynowym i stopniowo dodawać do miksowanego masła. Odstawić na 15-30 minut do lodówki. Masą przełożyć blaty biszkoptowe i udekorować boki i wierzch tortu. Tort można udekorować półplasterkami cytryny obgotowanymi w syropie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print