piątek, 8 listopada 2013

TARTA Z GRUSZKĄ

Tartę tą można przygotować również z innymi owocami: winogronami, wiśniami lub śliwkami.

SKŁADNIKI:
1/2 kostka masła lub margaryny
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1/2 budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła
1 galaretka cytrynowa
1 duża gruszka
Przygotować ciasto z mąki, proszku, żółtek, cukru i masła i schłodzić zawinięte w folię w lodówce przez ok.godzinę. Formę do tarty natłuścić i wylepić ciastem. Ciasto nakłóć widelcem i piec ok.20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Przygotować budyń ze szklanką mleka i ostudzić. Masło zmiksować i stopniowo dodać budyń. Masę budyniową wyłożyć na ciasto. Obłożyć gruszką pokrojoną w cienkie plasterki (bez gniazda nasiennego) i polać tężejącą galaretką. Schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print