SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
3/4 l spirytusu
1-2 szklanki cukru
Śliwki umyć , wydrylować i włożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem,
odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Zlać spirytus, długo osączać. Śliwki
zasypać cukrem – tyle ile się zmieści. Po 2 tygodniach, gdy cukier się
rozpuści, zlać płyn i wymieszać ze spirytusem. Przefiltrować, rozlać i odstawić
na conajmniej pół roku.
Przepraszam. To nie jest śliwowica. To jest nalewka na śliwkach - śliwówka.
OdpowiedzUsuńmorze tak bo do śliwowicy dodaje się wódkę
UsuńMoże pojadę nad morze.
UsuńMoże czy morze? Oto jest pytanie.
OdpowiedzUsuńMoże pojadę nad morze.
OdpowiedzUsuńMorze wódki ;)
OdpowiedzUsuńPo 1. Może, po 2. Śliwowica to wino śliwkowe poddane zabiegowi destylacji a śliwówka po śliwki zalane spirytusem/ wódka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDokładnie - śliwowica to po prostu bimber z zacieru ze śliwek.
OdpowiedzUsuń