Z musu z dyni możemy również zrobić ciasto ucierane.
SKŁADNIKI:
1 szklanka musu z dyni
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
aromat pomarańczowy
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki dżemu morelowego
Masło rozpuścić, dodać cukier oraz cukier wanilinowy, mus z dyni i aromat , wymieszać i ostudzić (odłożyć 1/2 szklanki masy). Do masy dyniowej dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Ciasto wyłożyć do blachy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać dżem, wymieszać i polać po ostudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz