SKŁADNIKI:
60 dag ziemniaków
2 szklanki mąki
2 jajka
sól
1/2 kg śliwek
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub porządnie ugnieść). Dodać mąkę, jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta na stolnicy uformować wałek średnicy 3-4 cm. Z wałka odcinać kawałki długości ok. 3 cm, rozpłaszczać, nakładać śliwkę i zaklejać ciasto wokół owoców formując kulki. Knedle wrzucać do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem ok.4 min od ponownego zawrzenia. Wyjąć łyżką cedzakową, polać masłem. Podać ze słodką śmietanką i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz