SKŁADNIKI:
2 1/4 szklanki mąki
3 dag świeżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka
3 jajka + 2 żółtka
5 dag masła lub margaryny
|
sok z 1/2 cytryny
15 dag śmietany 18%
1 szklanka cukru + 2 łyżki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag posiekanych orzechów włoskich
Z drożdży, mleka, łyżki mąki i łyżki cukru przygotować zaczyn. Masło rozpuścić. Połączyć: mąkę, jajko, masło, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i łyżkę cukru. Wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciastem wyłożyć formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Gruszki obrać, pokroić na cząstki, skropić cytryną, poukładać na cieście. Śmietanę wymieszać z 2 jajkami, żółtkami, 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym i
zalać gruszki. Posypać orzechami i resztą cukru. Piec 30-35 minut w temperaturze
180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz