niedziela, 20 października 2013

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Śliwki powoli kończą się, warto więc zrobić jeszcze tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami.

SKŁADNIKI:

1/2 masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka: żółtka i białka oddzielnie
zapach cytrynowy
5 dag drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 szklanki mąki
Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i zapachem. Z drożdży, mleko i łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia. Bialka ubić na sztywną pianę. Do drożdży dodać mąkę i żółtka, pianę z białek, wyłożyć na blachę i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, posmarować rozbitym jajkiem. Ułożyć owoce (wiśnie, śliwki, jagody).
Piec ok.40 minut w temperaturze 150oC.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print