wtorek, 24 września 2013

SAŁATKA Z CHORIZO

Kto lubi smaki Hiszpanii, nie oprze się sałatce pomidorowej z dodatkiem kiełbasy chorizo.

SKŁADNIKI:
2 pomidory żółte
2 pomidory czerwone
sałata (roszponka lub mix)
1 cebula
1 czerwona papryka
1 kiełbasa chorizo
1 - 2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
garść łuskanych ziaren słonecznika
natka pietruszki
sól, pieprz
Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Pomidory umyć, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półplasterki, paprykę umyć, pokroić w kostkę. Pomidory, cebulę i paprykę ułożyć na sałacie. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić na plasterki i obsmażyć na patelni z obu stron. Kiełbasę ułożyć na warzywach. Słonecznik obsmażyć na suchej patelni. Natkę pietruszki posiekać. Posypać sałtkę pietruszką i słonecznikiem. Przygotować sos: połączyć oliwę, ocet i wyciśnięte ząbki czosnku, doprawić. Sosem polać sałatkę. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem wymieszać.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print