Gdy w domu mamy łososia, szpinak i makaron w płatach, możemy zrobić lasagne jarskie.
SKŁADNIKI:
1/2 kg fileta z łososia
1/2 kg szpinaku
2 - 3 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa
sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 l mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
20 dag tartego sera żółtego (mozarella)
makaron lasagne
masło, oliwa
Filety łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oliwą i piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut. Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek posiekać, zeszklić na oliwie na patelni, dodać szpinak, poddusić przez ok. 5 minut.
Przygotować sos beszamelowy: Z masła i mąki przygotować zasmażkę,
stopniowo dodać zimne mleko i mieszając zagotować, doprawić, gotować do
zgęstnienia, cały czas mieszając.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć *warstwę makaronu,
warstwę szpinaku, warstwę łososia bez skóry, warstwę sosu beszamelowego, posypać serem*, powtarzać
czynności ** do zużycia składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 175 stopni C. Piec 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz