wtorek, 13 sierpnia 2013

KLOPSIKI PO WŁOSKU

Były klopsiki greckie, teraz pora na włoskie. Różnica w przyprawach, składnikach i dodatkach.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mielonej wieprzowiny (szynka)
1 sucha bułka
1 szkl mleka lub wody
2 jajka
kilka suszonych pomidorów
1-2 ząbki czosnku (wyciśnięte)
bazylia
oregano
olej
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki
pomidory krojone w sosie własnym
Bułkę namoczyć w mleku (lub wodzie), dodać mięso, wbić jajka. Pomidory i bazylię pokroić i  dodać do mięsa. Wsypać przyprawy i dodać przecier. Wyrobić masę i odstawić na min.1/2 godziny do lodówki. Z mięsa ukształtować małe kulki i obtoczyć w mące. Rozgrzać olej w garnku i obsmażyć klopsiki. Dodać krojone pomidory i przyprawić i poddusić przez ok.15 minut. Podawać z makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print