czwartek, 15 sierpnia 2013

POMIDORY FASZEROWANE

W sezonie pomidorowym można przygotować pomidory faszerowane mięsem - dobre na ciepło i zimno.

SKŁADNIKI:
6 - 8 pomidorów równej wielkości
1/2 kg mielonego mięsa (szynka wieprzowa)
1-2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki ryżu
sól, pieprz
tymianek
4 - 5 łyżek tartej mozarelli
olej
Pomidory umyć, odciąć "czapeczki", wydrążyć.
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i obsmażyć. Dodać przecier i przyprawy, chwilę poddusić. Ryż ugotować w szklance wody. Połączyć z mięsem, dodać ser.
Pomidory napełnić mięsem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Pomidory posypać "pod czapeczką" mozarellą, a do sosu dodać wydrążony i pokrojony miąższ. Piec jeszcze 5 - 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print