sobota, 10 sierpnia 2013

CIASTKA FRANCUSKIE Z MORELAMI

Ciasto francuskie (gotowe) daje nam możliwość szybkiego przygotowania smacznych i ładnych ciastek z owocami. Wykonanie ich jest szybkie i nie wymaga wielu przygotowań.

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
kilka biszkoptów
5 dag płatków migdałowych
likier amaretto
1/2 kg moreli, nektarynek lub brzoskwiń
W miseczce rozkruszyć biszkopty. Dodać do nich migdały, amaretto i białko z jajka. Wymieszać. Owoce umyć, osuszyć, wypestkować, pokroić na plasterki. Ciasto pokroić na 8 prostokątów. Połowę każdego z nich naciąć na ukos 3 razy (nie dochodząc do brzegu). Na nie naciętą część nałożyć 1-2 łyżeczki masy biszkoptowej. Na masie ułożyć owoce. Przykryć naciętą częścią i zakleić brzegi, zmarując je wcześniej wodą i dociskając widelcem. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do żółtka dodać odrobinę mleka, roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciastka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 15-20 minut, do zrumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print