Sezon porzeczkowy zaczął się, warto więc zrobić dżem porzeczkowy. Porzeczki na straganach i w ogrodach są aż w trzech kolorach, więc zróbmy dżem warstwowy - z trzech rodzajów porzeczek.
SKŁADNIKI:
1 kg porzeczek - w równych ilościach: białej, czerwonej i czarnej
1 1/2 szklanki cukru
dżemiks 3:1
Porzeczki (oddzielnie) umyć i odszypułkować. Zmiksować i przetrzeć przez sitko. Każdą z trzech części połączyć z 1/3 dżemiksu i zagotować. Do każdej części dodać 1/2 szklanki cukru i gotować 2 minuty mieszając. Słoiki napełnić dżemem: 1/3 z czarnej porzeczki, następnie 1/3 z czerwonej i na końcu 1/3 z białej, uważając, żeby się nie wymieszały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz