poniedziałek, 15 lipca 2013

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI 1

Najprostrzy, niezawodny placek, który można zrobić z dowolnymi owocami - w sezonie surowymi (czereśnie, truskawki, jagody, śliwki), poza sezonem - z puszki (brzoskwinie).

SKŁADNIKI:

1 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1/2 margaryny
4 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
7 łyżek mleka
70dag owoców
cukier puder
Zmiksować margarynę z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę, proszek i mleko. Ubić pianę z białek, dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 150 - 175 stopni C. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print