poniedziałek, 22 lipca 2013

PIEROGI Z JAGODAMI

Póki są jagody, można z nimi zrobić pierogi :)

SKŁADNIKI:
ciasto:
60 dag mąki pszennej
szklanka gorącej woda
sól
5 dag masła
1/2 kg jagód (mogą być mrożone)
kilka łyżek cukru
Do gorącej wody włożyć masło i roztopić. Wodę stopniowo wlewać do mąki z solą. Połączyć składniki i zagniatać na stolnicy 7-8 minut. Przełożyć do miski, przykryć wilgotną ścierką i odstawić na minimum pół godziny. Ciasto ponownie zagnieść 2-3 minuty, podzielić na części
Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką). Jagody umyć, osączyć i wymieszać z cukrem (2-3 łyżki). Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę jagód. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać rozpuszczonym masłem.
Podawać ze słodką śmietanką.

1 komentarz:

  1. Pięknie ci wyszło, zapraszam:) http://madziakowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Print