Póki są jagody, można z nimi zrobić pierogi :)
SKŁADNIKI:
ciasto:
60 dag mąki pszennej
szklanka gorącej woda
sól
5 dag masła
1/2 kg jagód (mogą być mrożone)
kilka łyżek cukru
Do
gorącej wody włożyć masło i roztopić. Wodę stopniowo wlewać do mąki z
solą. Połączyć składniki i zagniatać na stolnicy 7-8 minut. Przełożyć do
miski, przykryć wilgotną ścierką i odstawić na minimum pół godziny.
Ciasto ponownie zagnieść 2-3 minuty, podzielić na części
Ciasto
wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką). Jagody umyć, osączyć i wymieszać z cukrem (2-3 łyżki). Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę jagód. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do
gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i
przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować
łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać rozpuszczonym masłem.
Podawać ze słodką śmietanką.
Pięknie ci wyszło, zapraszam:) http://madziakowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń