środa, 31 lipca 2013

KONFITURA Z MORELI

Morele sypią się z drzewa, więc oprócz kompotów, syropów, dżemów i marmolad sięgnęłam po starszy i wymagający więcej zachodu przepis. Przygotowaną w lecie konfiturę z moreli można podawać zimą do herbaty, albo ładnie zapakować i podarować w prezencie pod choinkę.

SKŁADNIKI:
1 kg prawie dojrzałych moreli równej wielkości
2 kg cukru
Morele umyć, nakłuć gęsto i głęboko drewnianą wykałaczką, wrzucić do miski z zimną wodą. Przygotować syrop: do cukru wlać tyle wody, ile wsiąknie w niego (1/2-1 szklanka), Zagotować i wrzucić osączone z wody owoce. Pozostawić na ogniu. Gdy morele pokryją się pianą, zdjąć na 20 minut z gazu. Ponownie mocno zagotować i zdjąć na 20 minut. Podgrzewać na wolnym ogniu aż owoce się "zeszklą". Owoce ułożyć w słoikach. Syrop jeszcze dogotować, aż będzie wystarczająco gęsty. Zalać owoce syropem, zakręcić słoiki i postawić do góry dnem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print