poniedziałek, 29 lipca 2013

SYROP MORELOWY

Chociaż morele nie są zbyt soczyste, można z nich jednak przygotować syrop. Syrop można wykorzystać do deserów lub rozcieńczyć z wodą i pić.

SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych moreli
1 szklanka cukru + 1 1/2 szklanki cukru na każde 600 ml soku
1/2 szklanki wody
Morele umyć, usunąć pestki, włożyć do garnka i zagotować ze szklanką cukru i wodą. Gdy morele rozgotują się, przełożyć je do sitka wyłożonego podwójną warstwą gazy, i przecedzić. Nie wyciskać. Do powstałego soku dodać cukier i podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia cukru. Przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zapasteryzować (ok.25 minut).


2 komentarze:

  1. Widzę, że u Ciebie morelowy zawrót głowy :) Mniam same pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Taak ... morele w tym roku obrodziły ;)

    OdpowiedzUsuń

Print