środa, 10 lipca 2013

DŻEM WIŚNIOWY

Trochę kwaśny, trochę słodki, czyli dokładnie taki, jaki powinien być dżem :)

Kiedyś ambitnie smażyłam dżemy z cukrem. Zajmowało to dużo czasu, a efekt nie powalał. Taki wynalazek jak np. dżemiks 3:1 pozwala oszczędzić czas, ale co ważniejsze - ograniczyć ilość cukru do 1/3 i zachowuje smak owoców. Polecam i nie jest to żadna kryptoreklama :)

SKŁADNIKI:
1 kg wydrylowanych wiśni
1 szklanka cukru
1 dżemiks 3:1
Wiśnie połączyć z dżemiksem i zagotować, dodać cukier i gotować jeszcze 2 minuty mieszając. Przełożyć do wygotowanych słoików, postawić do góry dnem do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print