Pulpety, to odmiana dla kotletów mielonych - poprostu kotlety mielone w dowolnym sosie.
SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowina)
1 sucha bułka (namoczona w mleku lub wodzie)
1 jajko
koperek
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
bułka tarta
olej do smażenia
pomidory krojone (np. z czosnkiem i oliwą - Pudliszki)
zasmażka: 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki
Mięso wyrobić z bułką, jajkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formować owalne pulpety i obtaczać je w bułce tartej. Pulpety obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju i przełożyć do garnka. Pulpety podlać wodą i chwilę poddusić pod przykryciem. Wlać pomidory i dusić 15-20 minut. Dodać zasmażkę i zagotować. Ewentualnie doprawić. Podawać z makaronem lub ryżem.
Zdecydowanie wolę pulpeciki niż kotlety :) Można je zmielić z warzywami i w ogóle ciekawiej doprawić, niż tłuczony schab ;p
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
dariawkuchni.
No w sumie tak, chociaż ze schabem też można sobie poszaleć :)
OdpowiedzUsuńDzięki *D :)