niedziela, 30 czerwca 2013

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

Pulpety, to odmiana dla kotletów mielonych - poprostu kotlety mielone w dowolnym sosie.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowina)
1 sucha bułka (namoczona w mleku lub wodzie)
1 jajko
koperek
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
bułka tarta
olej do smażenia
pomidory krojone (np. z czosnkiem i oliwą - Pudliszki)
zasmażka: 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki
Mięso wyrobić z bułką, jajkiem, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formować owalne pulpety i obtaczać je w bułce tartej. Pulpety obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju i przełożyć do garnka. Pulpety podlać wodą i chwilę poddusić pod przykryciem. Wlać pomidory i dusić 15-20 minut. Dodać zasmażkę i zagotować. Ewentualnie doprawić. Podawać z makaronem lub ryżem.


2 komentarze:

  1. Zdecydowanie wolę pulpeciki niż kotlety :) Można je zmielić z warzywami i w ogóle ciekawiej doprawić, niż tłuczony schab ;p
    Wyglądają pysznie!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. No w sumie tak, chociaż ze schabem też można sobie poszaleć :)
    Dzięki *D :)

    OdpowiedzUsuń

Print