Szaszłyki z tuńczyki są nie do końca jarskie, ponieważ między kawałkami ryby jest również boczek.
SKŁADNIKI:
polędwica z tuńczyka (2 opakowania mrożone)
20 dag wędzonego boczku w plasterkach lub słupkach
1-2 cukinie
cebula
papryka
sok z cytryny
sól, pieprz
olej
dowolna przyprawa do grila lub marynata
Tuńczyka umyć pod zimną wodą i pokroić w kostkę do szaszłyków. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Cukinie pokroić na plasterki lub półplasterki. ćebulę i paprykę pokroić na kawałki. Na patyczki nakładać na przemian kawałki tuńczyka, boczku, cukinii, cebuli i papryki. Szaszłyki ułożyć na blasze, wyłożonej folią aluminiową i polanej olejem. Posypać przyprawą do grila, lub polać marynatą. Grilować w piekarniku, często obracając w temperaturze 200 stopni C.
Podawać z ziemniakami, ryżem, sałatką, keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz