SKŁADNIKI:
125g margaryny
150g cukru
170g mąki
3 jajka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
Składniki na kolorowe masy:
600 ml śmietanki kremówki (4x150ml)
5 galaretek o różnych kolorach
1.Margarynę utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao dodawać do masy na przemian z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie
wymieszać.
2.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 min.
3.Upieczony biszkopt wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.
4.Galaretki rozpuścić w szklance wody. Należy zrobić to z godzinnym odstępem, żeby wcześniejsza warstwa zdążyła zastygnąć zanim wylejemy następną.
5. Ubić ok. 125 ml śmietanki kremówki ale nie na , dodać gęstniejącą galaretkę i dokładnie
wymieszać. Wylać masę na pierwszą połowę biszkoptu i wstawić do lodówki. Kiedy masa jest już zastygnięta postąpić tak samo z kolejną warstwą. Wyłożyć drugi biszkopt i kolejno wylewać następne warstwy śmietankowo- galaretkowe. Wierzch zalać tężejącą galaretką i wstawić ciasto do lodówki.
UWAGA: Żeby nieco usprawnić podzieliłam ciasto na dwie części i upiekłam je w dwóch tortownicach, następnie na każdej części wykładałam kolorowe warstwy. Potem trzeba tylko nałożyć jedną część na drugą i gotowe :)
Fajna alternatywa dla tęczowego tortu. I nie ma sztucznych barwników!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji! :)
4x150 ml to 600 ml, nie 4x125ml. :)
OdpowiedzUsuńRacja, zgadza się :) Dziękuję za poprawkę i już zmieniam.
OdpowiedzUsuń