Galaretę z kurczaka można zrobić przy okazji gotowania rosołu - wykorzystując mięso rosołowe, lub można przygotować oddzielnie.
SKŁADNIKI:
1/2 kg udźców lub udek lub piersi z kurczaka
włoszczyzna
groszek konserwowy
2 ząbki czosnku
ziele angielskie, liść laurowy, suszone grzybki
sól, pieprz, Warzywko lub vegeta
żelatyna
Mięso z kurczaka zalać osolonym wrzątkiem, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste, i gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać obraną i umytą włoszczyznę oraz przyprawy. Gotować do miękkości. Odcedzić wywar. W salaterce ułożyć pokrojone kawałki kurczaka i pokrojoną marchewkę. Groszek przelać do garnuszka i zagotować. Odcedzić i przełożyć do salaterki. Wywar z kurczaka doprawić do smaku, wycisnąć do niego czosnek i zagotować. Dodać żelatynę i wymieszać. Przecedzić i zalać mięso. Odstawić do stężenia do lodówki. Podawać z cytryną lub octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz