Gołąbki w wersji tradycyjnej, w sosie pomidorowym zajmują troszkę więcej czasu, niż "gołąbki inaczej", ale czasami można spróbować. Kapusta włoska jest delikatniejsza, niż biała.
SKŁADNIKI:
1 główka kapusty (włoskiej lub białej)
1/2 kg mielonej wieprzowiny
1 torebka ugotowana torebka ryżu
łyżka posiekanego koperku
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu (może być z kostki)
sól, pieprz
Mięso wyrobić z ryżem, koperkiem, solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć głąb. Liście obgotować (ok.2-3 minuty) w osolonym wrzątku. Z każdego liścia ściąć zgrubiały nerw. Na każdym liściu ułożyć łyżkę farszu i ciasno zwinąć. W brytfannie ułożyć na dnie liście, następnie ściśle ułożyć gołąbki, przykryć liśćmi. Polać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C na 1 godzinę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać koncentrat i 1/2 szklanki zimnej wody, zagotować. Sos wlać do gołąbków i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz