wtorek, 26 marca 2013

BABKA DROŻDŻOWA

Prosty przepis na babkę drożdżową - dla urozmaicenia można dodać skórkę cytrynową, migdały lub rodzynki.

SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki
4 żółtka
1 jajko
 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
4 dag drożdży
3/4 kostki masła
cukier waniliowy
szczypta soli
płatki migdałowe
łyżka likieru amaretto

Z ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn. Masło roztopić. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem. Rozczyn połączyć z mąką, jajkami, solą, tłuszczem, migdałami i likierem. Odstawić do wyrośnięcia. Formę do babki wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Piec do "suchego patyczka". Polać lukrem ( 1/2 szklanki cukru, łyżka likieru amaretto, kilka łyżek wrzątku), udekorować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print