Ciasto marchewkowe jest bardzo delikatne i wilgotne. Aby je urozmaicić, można je przełożyć delikatnym kremem na bazie kaszy mannej.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1/2 kg startej marchwi
1 starte jabłko
4 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
krem:
1/4 kostki masła
1 i 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kaszy mannej
rum
zapach rumowy
Połączyć wszystkie składniki ciasta (na końcu dodając starte jabłko i marchewkę). Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Przygotować krem: na gotujące się mleko wrzucić kaszę i gotować ok. 5 minut, mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem, dodawać stopniowo kaszę. Na koniec dodać rum i aromat. Wystudzone ciasto przełożyć kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz