poniedziałek, 18 lutego 2013

GOŁĄBKI INACZEJ


Gołąbki, to bardzo pracochłonne danie - trzeba najpierw obgotować kapustę i ryż, bawić się w faszerowanie itp. Zamiast tego można zrobić, może nie tak eleganckie, ale w smaku niemal identyczne, szybkie "gołąbki" z siekanej kapusty.

SKŁADNIKI:
1/2 -1 kg białej kapusty  
1/2 kg mięsa mielonego  
1/2 szklanki kaszy manny lub bułki tartej  
1 i 1/2 szklanki ryżu
4 jajka
4 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
kostka rosołowa
Warzywko lub vegeta
 Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić, ugnieść i odstawić na min. 1/2 godziny, żeby zmiękła. Dodać mielone mięso, kaszę lub bułkę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Dobrze wyrobić formując owalne "gołąbki". Gołąbki obsmażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 2 litry wody zagotować z przecierem pomidorowym i kostką rosołową. Do gotującego się sosu włożyć gołąbki i dusić pod przykryciem około 45 minut. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami polane sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print