Gołąbki, to bardzo pracochłonne danie - trzeba najpierw obgotować kapustę i ryż, bawić się w faszerowanie itp. Zamiast tego można zrobić, może nie tak eleganckie, ale w smaku niemal identyczne, szybkie "gołąbki" z siekanej kapusty.
SKŁADNIKI:
1/2 -1 kg białej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 szklanki kaszy manny lub bułki tartej
1 i 1/2 szklanki ryżu
4 jajka
4 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
kostka rosołowa
4 jajka
4 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
kostka rosołowa
Warzywko lub vegeta
Kapustę drobno poszatkować,
przełożyć do miski, posolić, ugnieść i odstawić na min. 1/2 godziny, żeby zmiękła. Dodać
mielone mięso, kaszę lub bułkę, surowy ryż, jajka i przyprawy. Dobrze wyrobić formując owalne "gołąbki". Gołąbki obsmażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. 2
litry wody zagotować z przecierem pomidorowym i kostką rosołową. Do gotującego się sosu włożyć gołąbki i dusić pod przykryciem
około 45 minut. Sos zagęścić 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością
wody. Zagotować i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami
polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz