sobota, 12 stycznia 2013

GULASZ WOŁOWY

Gulasz można zrobić z wołowiny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego. Dzisiaj proponuję gulasz wołowy.

SKŁADNIKI:
50-60 dag mięsa wołowego (np.ligawa)
2 cebule
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
10-15 dag pieczarek
4 pomidory lub 20 dag pomidorków koktailowych
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
przyprawa do gulaszu np.Kamis

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, przełożyć do garnka lub szybkowaru. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Duże pomidory spażyć, obrać, pokroić w kostkę, małe umyć i przepołowić. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać pozostałe warzywa, chwilę obsmażać, przełożyć do mięsa. Doprawić. Uzupełnić przegotowaną wodą w takiej ilości, aby przykrywała mięso. Dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print