Ciekawe połączenie bialej czekolady i grejpfruta plus szybkie wykonanie i efektowny wygląd, to gwarantowany sukces :)
SKŁADNIKI:
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki
cukier wanilinowy
1 żółtko
1/2 tabliczki białej czekolady
200 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka żelatyny
6-8 łyżek miodu
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka śmietany 30%
orzechy włoskie
3 czerwone grejpfruty
Z masła, mąki, cukru, cukru wanilinowego, żółtka i soli zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę. Ciastem wylepić formę do tarty, na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i fasolę. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C, usunąć papier i fasolę i piec jeszcze 15 minut. Czekoladę stopić na parze i posmarować wierzch ciasta. Żelatynę rozpuścić w podgrzanym soku z cytryny, połączyć z jogurtem i miodem. Dodać ubitą śmietanę. Wyłożyć na ciasto. Grejpfrut obrać, podzielić na cząstki i obrać z białej skórki. Ułożyć na kremie. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdobić posiekanymi orzechami i polać łyżką miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz