Główną atrakcją tego ciasta jest masa orzechowa, najlepiej jednak smakuje po kilku dniach od upieczenia, gdy "nasiąknie" i łatwiej ją kroić.
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
2/3 kostki masła lub margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować. Na 1 część wyłożyć lukier. Upiec. Placki przełożyć masą budyniową i toffi, albo karpatkową i wiśniami z kompotu. lukier:
25 dag orzechów
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
12 dag masła
Wszystkie składniki zagotować, ciepłym polać jeden placek i upiec.
masa budyniowa:
budyń śmietankowy lub krem Karpatka
1 masło
alkohol
Gotowy budyń lub krem połączyć z masłem i alkoholem. Przełożyć placki.
masa toffi:
Mleko skondensowane, słodzone gotować przez 3 godziny. Przełożyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz